• Selected Projects
  • Curatorial Projects
  • Biography
  • About
  • Contact
  • News

Kristine Øksendal

  • Selected Projects
  • Curatorial Projects
  • Biography
  • About
  • Contact
  • News

Kunstprosjektet for  “Nye Lørenskog kirkegård og gravlund” 2020

kristine_oksendal_lorenskog_kirkegard_small_02.jpg
kristine_oksendal_lorenskog_kirkegard_small_03.jpg
kristine_oksendal_lorenskog_kirkegard_small_01.jpg
kristine_oksendal_lorenskog_kirkegard_small_06.jpg
kristine_oksendal_lorenskog_kirkegard_small_05.jpg
kristine_oksendal_lorenskog_kirkegard_small_04.jpg

Pressemelding 

 

Kunstprosjektet for  “Nye Lørenskog kirkegård og gravlund”

 

Verk:

 

«Sol, Dag, Måne, Natt» 

Patinert støpt bronse 

av Håvard Homstvedt 

2020

 

«Untitled Ornament» 

Granitt

av Robin Danielsson 

2020

 

Hvordan kan vi planlegge kunst for en ny kirkegård i 2020?

Nye Lørenskog grav og urnelund, kombinert med friområde og park skal fungere i forhold til begge formål. Reguleringsplanen omfatter utvidelsen GRØNNE SENTRUM og er plassert på Hammer i Lørenskog som en utvidelse av eksisterende kirkegård tilknyttet middelalderkirken i Lørenskog. Den nye kirkegården inkluderer et kunstprosjekt med nye verk av kunstnerne Håvard Homstvedt og Robin Danielsson.

Med vekt på abstraksjon og taktile overflater søker kunsten her å legge til rette for individuell kontemplasjon og ettertanke. Verkene som nå er ferdigstilt på den nye utvidelsen av kirkegården og parken på Lørenskog vil få en lang fartstid, verkene er planlagt slik at patina og slitasje ved bruk etter hvert vil inngå i uttrykket. Prosjektet søker å være både fremoverlent og tilbakeskuende, godt integrert i arkitekturens kvalitet og tilpasset vår tids bruk. De to kunstverkene utgjør selve hjertet av den nye kirkegården: oppført i direkte tilknytning til en møteplass midt i det åpne landskapet.

Stedet ligger plassert mellom gårdene Torshov, Hammer og Nordli og den eksisterende Lørenskog kirkegård og gravlund. Området er preget av jordbruk med omkringliggende åser og skogholt. Området ligger ca 160 meter over havet og har utsikt til alle himmelretninger. I den østlige delen, på ca. en tredjedel av området, er det skog med hovedvekt av bjørk og furu. I ytterkantene av skogsområdet er det bevart flere store furutrær. Arkeologiske funn på stedet kan dateres tilbake til steinalder og frem til 1600 tallet. 

 

INFORMASJON OM VERKENE:

Håvard Homstvedt om sitt verk «Sol, Dag, Måne, Natt»:

«Treet er et sentralt tema i ulike kulturer og trosretninger. Det kan sees på som en akse hvor stammen utgjør den bærende struktur for grener av liv i ulike arter. Det kan også beskrives som et livets tre. Treet er en metafor for vekst, det guddommelige, livet, døden, men også det evige. I det hele tatt, av alle assosiasjoner man kan ha, er treet som naturens syklus vesentlig i dette verket. Det er Sol, Dag, Måne, Natt, og om igjen. Skulpturen skal kunne tåle å stå ute i norsk natur og klima. Materialet den er laget av og selve formen inviterer til berøring av menneskene som beveger seg rundt den. Den vil også bære inntrykk fra miljøet. Bronsen vil gradvis forandre seg over tid. Patinaen skal bære preg av stedet og menneskene den er omgitt av. Det er ønskelig at den skal kunne være foranderlig samtidig som den står for noe varig. Bronsen er en teksturell naturform bundet til jord og vekstlag. Perforeringene i Sol, Dag, Måne, Natt, imidlertid, retter et blikk mot himmellegemer. Her er sol og måne. Lyset beveger seg gjennom den. Man vil få forskjellige inntrykk avhengig av betrakterens ståsted og tid på dagen. Skulpturen skal bidra til å løfte synet oppover samtidig som benene er godt plantet på den bakken man er bundet til. Den skal invitere til undring i de små detaljene og det store perspektivet.»

Håvard Homstvedt, november 2020.

 

Robin Danielsson ønsker med sitt verk «Untitled Ornament» å «skape et stedsspesifikt verk med en tydelig visuell identitet.» Som utgangspunkt for arbeidet har Danielsson tatt inspirasjon fra blant annet antikke mosaikk-gulv og eldre norske strikkemønstre. Disse forenklede mønstrene leder tankene til eldre tradisjon- og kulturhistorie, noe som står i fin samklang med middelalderkirken, samtidig som verket i granitt-stener på 10 x 10 cm også har et kontemporært uttrykk. Robin har gjennom prosjektet undersøkt overgangen fra et materiale til et annet fungerer.

Integrering i Landskapsarkitekturen 

Det overordnede design-prinsippet for den nye kirkegården viser et tydelig planmessig konsept med repetisjon av ellipsen som det fremste formale grepet. Kunstprosjektet møter dette grepet på egne premisser og fremstår som selvstendige verk, og som ledd i de individuelle kunstnernes produksjon og utvikling. Begge kunstverk tilfører landskapsrommet en ytterligere poetisk dimensjon og verdi.

Kunsthistorisk kontekst:

Kunstprosjektet for nye Lørenskog kirkegård må ses i relasjon med eksisterende kunst på stedet. I kapellet ved middelalderkirken står en altertavle av kunstneren Henrik Sørensen (f.1882), gitt til kirken som en gave fra kunstneren i 1943. Hovedmotivet er malt av Sørensen og sidepanelene er malt av hans elev Bjarne Rise (f.1904), som regnes som Norges første surrealist. Med kombinasjon av figurmaleri og abstraherte felt tidfester altertavlen på Lørenskog overgangen fra symbolisme til gryende abstraksjon i Norsk kunsthistorie. Av andre relevante kunstverk på stedet kan nevnes et glassmaleri av den norske kunstneren Enevold Thømt (f.1878), kjent for sitt integrerte kunstverk utført i Jugendstil fra Ålesund kirke.



INFORMASJON OM KUNSTNERNE:

Håvard Homstvedt (f.1976 i Lørenskog) Oppvokst i Trondheim. 

Etter flere års opphold i New York er Håvard nå bosatt på Nesodden i Viken fylke.

Han er utdannet med en Master i Fine Art ved Yale University, School of art i New Haven USA i 2003 og har siden den gang vært aktiv på kunstscenen internasjonalt. I 2020 var han aktuell med 3 soloutstillinger: ved Galleri Riis, KHAAK i Ålesund og Annarumma i Napoli, Italia. Han er innkjøpt av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo, Sørlandets kunstmuseum i Kristiansand, Norsk Hydros kunstsamling m.fl.

Tematisk omhandler arbeidene generelle menneskelige følelser og psykologi. Håvard er uredd og samtidig konsentrert i sin tilnærming til kunstproduksjon. Han viker ikke unna for komplekse temaer i sine arbeider, for dette prosjektet har han produsert et abstrakt verk som åpner opp for psykologiske tolkningsmuligheter sett i lys av plassering og kontekst.

 

Robin Danielsson. (f. 1983 i Jönköping, Sverige) er utdannet ved Konsthögskolen i Valand og Glasgow School of Fine Art, og bosatt i Oslo. De senere årene har Danielsson markert seg som en stilsikker tegner og maler med et grafisk formspråk. Han har medvirket til en rekke utstillinger i Norge og internasjonalt. Bland med sin soloutstilling på Tegnerforbundet (Oslo) 2018, Statens Høstutstillingen 2019, Center of Contemporary Art Andratx (Mallorca) 2018, Akershus Kunstsenter 2017, Wildlife Skulpturpark 2017, og Galleri Soft (Oslo) under Tegnebiennalen 2016.

Danielsson jobber med tegning og maleri der han finner inspirasjon fra bl.a. kunsthistorie, folklore, ornamentikk og populærkultur. Gjennom en bevisst sammensetning av motiv, format og plassering skaper jeg bilder der menneskets og naturens forgjengelighet er grunnleggende temaer.

 

ANDRE MEDVIRKENDE:

Kristine Øksendal har vært prosjektleder og kurator for prosjektet, Hun er utdannet billedkunstner med en Cand. Mag. i kunsthistorie og har erfaring med formidling og prosjektstyring, ved siden av egen praksis som kunstner.

 

Oppdragsgiver: Lørenskog kommune 

I kunstutvalget: Lørenskog kommune, Lørenskog kirkelige fellesråd, Multiconsult og Asplan Viak (forprosjekt-fasen).

Totalentreprenør: Agro Anlegg AS. Annen rådgivning: Akershus kunstsenter.


Foto: (c) Kristine Øksendal 2020


«Sol, Dag, Måne, Natt» Patinert støpt bronse av Håvard Homstvedt 2020

«Sol, Dag, Måne, Natt» 

Patinert støpt bronse 

av Håvard Homstvedt 

2020

 

«Untitled Ornament» Granittav Robin Danielsson 2020

«Untitled Ornament» 

Granitt

av Robin Danielsson 

2020

Powered by Squarespace 6